Leptokarija iskustva
20/01/2022 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 5

Iako su među nama retki oni koji se tokom svojih grčkih putešestvija nisu nikada obreli u Olimpskoj regiji, ovu oblast poslednjih godina prati prilično loša reputacija i mnoštvo predrasuda.
 

Šta je od toga opravdano, a šta ne, saznajemo iz iskustava podeljenih u našoj Facebook grupi Grčka Info!
 

Letovanje u Leptokariji
 

Leptokarija je malo, mahom porodično letovalište u podnožju Olimpa. Naravno da se njene plaže i more ne mogu baš meriti sa prizorima sa grčkih ostrva, ali ona ima čitav niz prednosti zbog kojih svakog leta vrvi od turista.


Na prvom mestu te liste izdvajaju se blizina i pristupačnost. Put nije suviše dug i naporan, bez problema se može doći i autobusom, što je veliki plus za porodice bez sopstvenog prevoza.

U samom mestu ćete pronaći sve potrebne sadržaje, od ambulante i apoteke, do restorana, pekara, poslastičarnica i taverni.


Preporučuje se i obilazak muzeja u centru, poseta crkvi Svetog Nikole, a u starom delu Leptokarije se nalazi i dobar tržni centar. Tu su i Lidl i Masoutis, a ljudima se posebno dopada pijaca koja se organizuje jednom nedeljno, najveća u ovom delu Grčke. Javljaju i da su cene vrlo povoljne, ponegde čak i niže od naših.

Iako letovalište ima diskoteku ili dve, iz utisaka turista je jasno da Leptokarija ipak nije za mlade željne provoda, već da je mirno mesto koje najviše odgovara porodicama i starijim ljudima.


Leptokarija spada u ona ,,tradicionalno srpska’’ letovališta, gde svi govore naš jezik i sve je podređeno našim turistima, koji naročito ističu ljubaznost i gostoprimstvo meštana. S druge strane, javljaju se primedbe na ,,gužvu, vašar, nečistoću’’.

Naročita vrednost Leptokarije leži u njenom geografskom položaju koji, zahvaljujući moru i blizini Olimpa, stvara jedinstvenu mikroklimu i ružu vetrova, čineći ovo mesto vazdušnom banjom. 



Ovdašnja klima vrlo blagotvorno deluje na zdravlje, a posebno prija onima koji imaju probleme sa alergijama. Vazduh je kvalitetan i čist, a čak je i voda dobra za piće, što je prava retkost i veliko olakšanje, jer se ne mora stalno kupovati i tegliti flaširana.
 

Posetiocima se dopalo i to što nema nesnosnih vrućina, ali upozoravaju da je bolje izbegavati odlazak tokom juna, zbog varljivog vremena, dok je septembar u Leptokariji uglavnom lep i prijatan.


Leptokarija plaže
 

Najveći deo kritika i negativnih komentara odnosi se upravo na gradsku plažu i more. Mnogo turista se požalilo da im je boravak bio neugodan zbog mnoštva kamenja rasutog po plaži i pri ulazu u vodu, a nezadovoljni su i čistoćom mora.


Ipak, najsvežija iskustva svedoče da se mesto poslednjih godina sredilo, očistilo i ulepšalo, da je kamenje sa plaže sklonjeno, a nasut sitni pesak. Sama plaža sada jeste peščana, ali kamenja i šljunka i dalje ima na nekim mestima pri ulasku u more.

To je posebno izraženo u centralnom delu, na kome je uvek i najveća gužva. Sa desne strane plaže je kamenjar, što može biti interesantno ljubiteljima ronjenja i snorkelinga.


U Leptokartiji su česti vetrovi i talasi, pa se neretko dešava da poslepodne nanesu travu u plićak. Osim toga, zbog uticaja planine i morskih struja, priobalje se stalno menja, a more donosi još kamenja.

No, komentari kažu i da se plaža svake godine uređuje. Pozitivne strane su to što je plaža široka, ima prirodnog hlada i mesta za sopstvenu opremu, kao i mnogo tuševa. 


U okolini se nalazi mnogo lepih, skrivenih uvala, a na svega nekoliko kilometara udaljenosti su i neke od najlepših plaža regije, prvenstveno Skotina Beach i ona u Nei Poriju. Tu je i Platamon, našim turistima posebno drag.


Leptokarija izleti
 

Leptokarija nudi još mnogo prilika za izlete i obilaske, što je jedna od stvari koje su se našim turistima najviše dopale. Meteori i Olimp su nezaobilazni, Solun je udaljen samo sat vremena, a Paralia i Katerini su meka za ljubitelje šopinga.


Posetioce su oduševila i šarmantna, tradicionalna planinska sela (posebno Litohoro) i jezerca, a preporučuju i posetu crkvi Svete Petke i kanjonu Tempi sa izvorom lekovite vode, tvrđavi Platamon, etno selu Stari Pantelejmon…


Zanimljivo je i što se Leptokarija nalazi na istorijski i arheološki značajnom području pa, između ostalog, možete posetiti pećinu u kojoj je rođen Orfej, kao i Arheološki muzej i ostatke drevnog grada Diona. Jedna od poznatijih turističkih atrakcija je i magnetno polje Olimpa, desetak kilometara udaljeno od letovališta, na kome automobili sami idu uzbrdo.


U našoj ponudi apartmana, hotela i vila u Grčkoj možete pronaći i smeštaj u Leptokariji.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.


Za Leptokariju je karakteristična pruga koja razdvaja mesto na dva dela. Prvi deo uz more je uglavnom turistički, preko pruge žive meštani, a iznad pruge je vikend-naselje. Iako postoji staza uz more, glavna pešačka zona, zajedno sa velikim parkom za decu, nalazi se u drugom delu.

Pruga može da se pređe samo na nekoliko tačaka, i zato treba obratiti pažnju pri rezervaciji smeštaja. Smeštaj koji se nalazi preko pruge je udaljeniji od mora, ali samim tim i jeftiniji, a ima i više prostora za šetnje.


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
4479 Ivan   28/06/2022
Prošle godine prvi put bili u Leptokariji i užival. istina je da ima po neki kamen na plaži ali je sve čisto i uređeno. Samo mesto je sasvim dovoljno za večernje šetnje a izobilje radnji i restorana i u delu pored mora i u delu preko pruge pruža mogućnost da nađete sve što vam treba. Pijaca je pravi doživljaj ali kao i kod nas ima dosta preprodavaca pa trebsa na to obratiti pažnju. Sve u svemu za pravi odmor idealno pa smo opet rezervisali apartman i za ovu godinu. činjenica je da će se uvek naći neko kome nešto ne odgovara ali ako krenete bez predrasuda svugde će vam biti lepo
4521 Sldjana Mladenovic   13/07/2022
Meni je Leptokarija fina. Čak i to kamenje o kome se priča nije vredno priče. Kreneš u vodu pešak, posle jednog metra ide taj kamen koji zauzima takođe jedan metar hoda. Preplivas ga i rešeno. Voda je cista, što mene posebno oduševljava. Vidi se apsolutno sve na dnu, čak i ribice koje se moraju oko nogu. Lepa za šetnju, ima svega i svačega, sve u svemu ja sam zadovoljna Leptokarijom. Sigurno ću joj se opet vraćati.
4952 Bojan Veselinović   01/03/2023
Leptokarya, mesto moje regeneracije, šta više reći! Opušten, nasmejan, voljan,kao nigde i nikada drugde.
5368 Radoslav   10/08/2023
Lose iskustvo sa hotelim Akrothalssia u leptokariji...dan pre dolaska nam otkazali smestsj ...bruka ..nudili mi zamenski apartman veze sa vezom nema ....u maju sam rezervisao preko agencije koja drzi Marija iz leptokatije ali izgleda neko je ponudio vecu cenu i upao ... i otkazali mi dan pre dolaska sva sreca pa sam se javio ..da nisam se javio otisao bi i izvisio ....Taj smrad vlasnik se pravi lud kao da nista nije bilo ...tako da vsm podelim iskustvo
5376 Ružica Petrović   13/08/2023
Iz Leptokarije smo se vratili juče. Inače je ovo treći put da idemo tamo. Fino mestašce, klima odlična- nije prevruće, ima gde da se šeta- i pored mora i u gradu, ima raznih zanimacija za decu, dobro je opremljeno- prodavnice, pekare, poslastičarnice, restorani- cene pristupačne... U mestu je prelepa crkva. Izlasci sunca- kao sa razglednica. Preporučljivo je da u aksesoar za plažu ubacite i patike za vodu (koje se mogu kupiti i tamo i cena om je 3.5-5 eura). I onda samo ostaje da se uživa.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu