Izabrati Nidri kao bazu na Lefkadi ili ne? Ovo su iskustva turista
26/02/2022 Tekst ažuriran 12/11/2023 Iskustva 0

Čarobna i po mnogo čemu posebna Lefkada sa razlogom je jedna od miljenica srpskih turista. Ukoliko razmišljate da je posetite, verovatno ste primetili da se veliki broj ponuda za smeštaj odnosi upravo na Nidri, ali je sasvim moguće i da su Vas komentari koje ste čuli ili pročitali pomalo pokolebali i zabrinuli.


U ovom tekstu otkrivamo šta se iza svega toga krije i pomažemo Vam da odlučite da li je letovanje u Nidriju prava stvar za Vas!


Zašto je neke turiste Nidri razočarao?

Poznato je da se Lefkada najviše preporučuje ljubiteljima aktivnog odmora, jer su plaže njeno najveće blago. Zaista je šteta boraviti na ostrvu, a ne obići što više njih. Kada zamišljamo Lefkadu, vidimo more koje možda u celoj Grčkoj nije tako savršeno tirkizno kao ovde. 


No, Nidri je smešten u delu koji je malo drugačiji i ne ispunjava sasvim ta očekivanja koja imamo od Lefkade. Pritom, najveći biseri ostrva se nalaze na zapadnoj strani, a Nidri je letovalište koje je najudaljenije od njih. Da bi se stiglo do onih najlepših plaža Lefkade, treba preći i po 40-50 kilometara u jednom pravcu.


Zbog toga mnogi savetuju da bi bilo bolje da se, ukoliko tražite bazu za obilazak, odlučite za bliža mesta poput letovališta Agios Nikitas ili glavnog grada Lefkasa. Ukoliko, pak, ne dolazite svojim prevozom i ne nameravate da iznajmljujete vozilo, onda svakako ima atraktivnijih izbora od Nidrija. 


Neki od naših turista ističu i kako ih Nidri podseća na ,,srpska’’ letovališta u Olimpskoj regiji i na Halkidikiju, koja su nam bliža i često povoljnija.

Ipak, ovo mesto i te kako ima svojih prednosti koje treba uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke.


Letovanje u Nidriju

Nidri se razvio u moderan turistički centar i zajedno sa glavnim gradom spada u najveća letovališta Lefkade. 


Mnogi članovi Grčka Info Facebook grupe prenose da im se sam gradić vrlo dopada, da je lep, poseban i simpatičan. Odlično je opremljen i snabdeven, sa raznovrsnom ponudom i sadržajima. Preko radnji i butika, velikih marketa, do barova, kafića i restorana grčke i internacionalne kuhinje, ali i banaka i ambulanti - Nidri ima sve neophodno za komotan boravak.


Može biti posebno interesantan za mlade i ljubitelje provoda, jer je jedno od vrlo retkih mesta na Lefkadi sa noćnim životom. Kafići širom ostrva se noću uglavnom zatvaraju, ali ovde postoje neki koji se pretvaraju u noćne barove. Nidri ima i jedan klub, a povremeno se organizuju i večernje žurke na plaži i brodovima. Druga popularna letovališta (osim Lefkasa), uglavnom su mala mesta bez mnogo sadržaja.


U Nidriju se nalazi i luka iz koje polaze brodovi na izlete, što je još jedna od prednosti. Uz luku se nalazi i lepo šetalište, dok se šarena i bučna glavna ulica uveče zatvara za saobraćaj, tako da ima mnogo prostora za večernje šetnje.


Ne smemo zaboraviti ni vodopade Dimosari, jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija na Lefkadi. Udaljeni su oko 3.5 kilometara od Nidrija, pa se do njih možete i prošetati, putem koji vodi kroz drveća limuna i maslina. U pitanju su kaskadni vodopadi u brdu, okruženi belim stenama, očaravajućom prirodom i zelenilom, a tu je i malo jezero u kome se možete osvežiti.


Nidri plaže

Iz utisaka naših turista lako se može zaključiti da je gradska plaža u Nidriju najslabija tačka ovog letovališta. Kada se na istom ostrvu nalaze neke od najlepših plaža cele Grčke, poput Egremnija, onda jedan prosek deluje prilično razočaravajuće. 


Plaža je lepo uređena, ali mala i prekrivena sitnim šljunkom, a more nema onaj tirkiz karakterističan za Lefkadu. Pošto se nalazi pored luke, ni voda nije baš najčistija. 


U blizini se može naći nekoliko plaža primamljivijih od gradske, ali ni one nisu sasvim dorasle standardu Lefkade. Naši članovi grupe posebno ističu plažu Desimi, udaljenu desetak minuta vožnje od centra Nidrija. Obgrljena zelenilom i prirodnim hladom maslina, Desimi ima dobar prilaz, nekoliko restorana, a odatle se može otplivati i do pećine na kojoj je oslikan lik svetog Nikole.


Ipak, Lefkadu treba obilaziti i istraživati, pa boravak u Nidriju tek uz vozilo i obilaske dobija svoj pun smisao. Ukoliko ne dolazite svojim prevozom, dobra i povoljnija alternativa iznajmljivanju automobila može da bude skuter za dvoje.


Plaže, barem one najpoznatije, mogu da se posećuju i brodovima. Članovi naše grupe preporučuju Nidri Star, pri čemu postoje dve opcije. Prva tura za koju se možete odlučiti ide samo do Egremnija i Porto Katsikija, pa ćete imati više vremena za uživanje na ovim rajskim plažama. Druga opcija uključuje krstarenje zapadnom stranom Lefkade, ali i posete Itaki, ostrvu Skorpios i Fiskardu na Kefaloniji.


Još jedna od preporuka jeste i da se, pored zapadne strane, istraže i plaže na potezu Nidri-Vasiliki.


Nidri smeštaj

Nidri je mesto sa najviše smeštajnih kapaciteta na Lefkadi. Pritom, sudeći po komentarima, boravak u Nidriju je prilično jeftiniji nego u drugim poznatim letovalištima na ostrvu. Eto još jedne značajne prednosti - raznovrstan izbor povoljnog i kvalitetnog smeštaja.


Pogledajte i naše preporuke za smeštaj na Lefkadi direktno od vlasnika - bez dodatnih troškova rezervacije, kao i naše informacije o Lefkadi.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.
 



Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu