Gerakini (Halkidiki)
23/03/2016 Tekst ažuriran 12/02/2024 Iskustva 2

Gerakini nudi idealne uslove za one kojima je pravi odmor osnovni motiv odlaska na letovanje, bez buke i mnogo gužve, kao i pristupačnija cena smeštaja. Nalazi se u uvali pa je temperatura mora ovde među najvećim na Halkidikiju.


Gerakini je jedna od najstarijih turističkih destinacija na Halkidikiju. Smešten na početku poluostrva Sitonija, na zapadnoj obali, Gerakini privlači najveći broj zapadnih turista iz Evrope i oni odsedaju u All inclusive hotelu Ikos Olivia. U Gerakiniju svoje stanove ima veliki broj Solunjana, Rusa i Ukrajinaca kojima je miran odmor prioritet.


Maksimalna udaljenost svih smeštaja u Gerakiniju od plaže trenutno ne prelazi 300 metara, a većina je od plaže udaljena manje od 230 metara. Bilo koji smeštaj da izaberete u Gerakiniju bićete blizu plaže.


Postoji legenda da je u Gerakiniju nekada živela kraljica po imenu Yerakina (Gerakina) pa je tako mesto Gerakini dobilo svoje ime.


Gerakini se sastoji iz dva različita područja: prvi deo čini okolina dalje od mora gde se nalaze crkva i policijska stanica. Meštani su poljoprivrednici, uglavnom maslinari i bave se proizvodnjom maslinovog ulja i maslina.


Drugi, južni deo mesta je letovalište pored mora Skala Gerakini, a njegov razvoj je počeo ranih sedamdesetih kada su u mestu otvoreni hoteli i drugi turistički sadržaji.
 


Osim već spomenutog All inclusive hotela sa 5 zvezdica, u Gerakiniju postoji nekoliko manjih porodičnih hotela, vile, kompleksi apartmana i studija po vrlo pristupačnim cenama, prodavnice odeće i suvenira, dva supermarketa, kafe-poslastičarnica, pekara, dva girosa, dva kafića, igrice za decu, nekoliko taverni sa svežom ribom i lokalnim specijalitetima, i picerija. 


Meštani su veoma ljubazni prema turistima i nema gužve. Supermarket Lidl postoji u Nikitiju koji je od Gerakinija udaljen 24 km, a veliki supermarket Masoutis 6 km.


U jednom delu mesta postoji malo popločano šetalište uz more, dečije igralište na plaži, mesta za sportove na vodi...


Plaža Gerakini

Plaža u Gerakiniju je svojim najvećim delom neorganizovana, bez beach barova (izuzev dela koji se nalazi ispred hotela Ikos Olivia). Nema onu poznatu Sitonsku tirkiznu boju mora, ali je peščana i prostrana: 600 metara duga i do 100 metara široka, sa igralištem za decu – idealna za uživanje u suncu i moru. Voda na plaži je čista, veoma topla i zbog dužeg plićaka idealna za decu.


Dok ste u Gerakiniju iskoristite vreme i za obilazak nekih od najlepših plaža na Sitoniji koje su udaljene samo pola sata vožnje (Trani Ammouda i Koviou plaža na primer).


Na nekim delovima plaže u desnom delu Gerakinija (u pravcu hotela Ikos Olivia) postoji kamenje pri ulasku u vodu, pa vam preporučujemo levi deo (u pravcu mesta Psakoudia), koji je mnogo bolji za plivanje.  


Ako želite plažu do koje se ne morate dugo voziti kolima, možete posetiti i Trikorfo plažu, koja se nalazi odmah pored plaže u Gerakiniju. Trikorfo je naselje koje je praktično spojeno sa Gerakinijem i od centra Gerakinija je udaljeno 4 km.


Plaža Trikorfo je peščana, sa tuševima, čistim morem, ležaljkama, suncobranima i Elia beach barom otvorenim 2017 godine. Iznad plaže nalazi se restoran. 


Šta raditi u Gerakiniju

Većina turista dolazi ovde da se opusti i pliva, ali postoji mnoštvo stvari koje se mogu raditi pogotovo ako imate automobil. Gerakini je malo mesto gde možete lepo i mirno letovati, ali takođe može biti i dobra početna tačka za obilazak sva tri prsta Halkidikija, pošto se nalazi pri vrhu drugog prsta Sitonije.


Za aktivnije letovanje možete posetiti poluostrvo Kasandra ili možete istražiti prekrasnu prirodu poluostrva Sitonija i njene spektakularne skrivene plaže. Mesto Nea Moudania na Kasandri je udaljeno samo 15 km, a popularno letovalište Nikiti 23 km od Gerakinija.


Postoji nekoliko arheoloških nalazišta koja možete posetiti prilikom jednodnevnih izleta kao što je Olyntos severno od Gerakinija ili Stageira, rodno mesto Aristotela koji je udaljeno oko 1 i po sat vožnje prema istoku.


Svakako treba iskoristiti blizinu lokalne luke Ormos Panagias i uživati u celodnevnom krstarenju uz zapadnu obalu Svete Gore.


Solun takođe možete posetiti iz Gerakinija, 80 km je udaljen, i tu možete provesti dan ili dva lutajući njegovim isprepletanim ulicama, uživajući u restoranima ili otkrivajući mnoga mesta ovog divnog istorijskog grada.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
2339 Natasa Sredic   27/06/2019
Da li postoji lekar u Gerakini?
4458 Tatjana Pejkic   23/06/2022
dobar dan, interesuje nas cena apartmana u mestu Gerakini ili Nikiti u periodu od 5.09-15.09.2022. za dve odrasle osobe i bebu od 11 meseci. hvala unapred


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu