Polihrono (Kasandra - Halkidiki)
26/03/2016 Tekst ažuriran 02/02/2019 Komentara 7

Na svega oko sto kilometara udaljenosti od glavnog grada grčke oblasti Makedonija, Soluna, nalazi se jedno od najživopisnijih letovališta Halkidikija - mesto Polihrono. 


Grčki gradić Polihrono (gr. Πολύχρονο) je smešten na prvom poluostrvu Halkidikija, Kasandri, u samom zalivu Toroneos, koje je čuveno po kristalno čistom tirkiznom moru, nalik Karipskom.

Ono po čemu je ovo letovalište prepoznatljivo uz bogatu mediteransku vegetaciju jeste i jedna od najlepših plaža Kasandre, a plitak ulaz u more naročito odgovara mališanima, pa se često može čuti da se boravak u Polihronu preporučuje za idealan odmor porodica sa decom. Međutim, poznato je da se u Polihronu dobro provode pripadnici gotovo svih generacija.

U Polihronu ćete naći sve što vam je potrebno: brojne prodavnice različite robe, supermarkete, pekare, taverne, picerije, kafiće, ali i apoteke i ambulantu. 
Iako Polihrono ne spada u naročito velika letovališta, smeštajnih jedinica ima za svačiji ukus. Tu je veliki broj apartmana i hotela različite kategorizacije.


Plaža u Polihronu

Ono što daje posebnu draž ovom letovalištu svakako je oko sedam kilometara duga peščana plaža, koja se proteže dužinom celog gradića. More u Polihronu je izuzetno čisto i u njemu nema meduza, a plaža je većim delom peščana i lepo uređena. 

Na plaži postoje ležaljke i suncobrani, koje možete koristiti tokom celog dana ukoliko poručite barem jedno piće. Tu su i kabine za presvlačenje, ali postoji jedna jedina zamerka mnogih turista koji su imali prilike da borave u ovom letovalištu - na plaži nema tuševa.

Na pojednim delovima plaže u Polihronu je moguće okušati se u brojnim sportovima i aktivnostima na vodi ili iznajmiti pedoline.

Za mališane je boravak na plaži Polihrona pravo uživanje, jer mogu da uživaju ne samo u igranju u pesku i plićaku, već i u sakupljanju različitih vrsta školjki, kojih na plaži u Polihronu ima zaista puno. Uz to, nemojte se iznenaditi ako zbog kristalno čiste vode često ugledate i ribice u plićaku.


Šta videti u Polihronu i okolini

Za sve ljubitelje malo aktivnijeg odmora, koji ne žele da provode odmor samo u onom mestu u kome su smešteni, te šetnjama i obilasku radnji u njemu, sledi sjajna vest: okolina Polihrona je izuzetno zanimljiva, pa se iz ovog mesta organizuju brojni izleti. 

Za ljubitelje šopinga, svakako je preporuka da posete Solun koji je od Polihrona udaljen nešto manje od sto kilometara. A u blizini Soluna je i jedan od najvećih akvaparkova u ovom delu Evrope, čuveni "Waterland", koji zaista vredi videti, a naročito će biti oduševljeni mališani.

Takođe, iz Polihrona postoji organizovan izlet do takozvanog Ostrva kornjača (Kelifos). Na izlet do ovog ostrva se ide brodićem koji vas vozi do živopisne lagune, a kako na ovom neobičnom ostrvu koje ima oblik kornjače (pa otuda i njegov naziv) nema plaža, jedini način da se okupate u kristalno čistom moru jeste da skačete iz brodića, što predstavlja izuzetan doživljaj.

Na samo tri kilometra udaljenosti od Polihrona je i jezero Mavrobara (gr. λίμνη Μαυρόμπαρα). Ovo jezero je odličan izbor izleta za one koji su željni avantura, uzevši u obzir da možete uživati u svojevrsnom safariju vozeći džip kroz netaknutu prirodu.

Uz sve navedeno, treba dodati i mogućnost obilaska poluostrva Kasandra brodićem, kao i posetu obližnjim letovalištima Hanioti, Pefkohori i Kalitea, a tu je i plaža Ksenija (gr. Παραλία Ξενία) koja se nalazi u neposrednoj blizini Polihrona.


Kolima do Polihrona

Ukoliko put ovog grčkog letovališta krećete autobusom, računajte da će vam biti potrebno između 8 i 10 sati puta.

Ako pak u Polihrono krećete sopstvenim automobilom, savetujemo da pogledate snimak SAT patrole "Kolima do Polihrona".

Idete međunarodnim autoputem E - 75 koji spaja Beograd i Atinu. Zapravo, od Beograda idete prema Nišu, pa preko graničnog prelaza Preševo, vozite kroz teritoriju Makedonije. Nakon što prođete granični prelaz "Bogorodica", sledi granični prelaz "Evzoni", nakon čega stupate na teritoriju Grčke.

Kada dođete do isključenja za Solun (gr. Θεσσαλονίκη), prolazite kroz industrijsku zonu grada, prateći putokaz za Halkidiki. Nakon isključenja za Halkidiki, pratite putokaz prema mestu Nea Mudania, a potom nigde ne skrećete više, već stižete pravo do Polihrona.

Iako put do Polihrona uopšte nije komplikovan, čak i ukoliko vam se dogodi da se zbunite, uvek možete pitati nekoga, jer je poznato da Grci iz Soluna i okoline mahom razumeju srpski, te će se sigurno potruditi da vam pomognu.

Napiši komentar
1114 Nikola Gavrilović   19/07/2017
Potreban četvorokrevetni apartman - studio u intervalu od 29.07-08.08 za dve odrasle osobe i 3 dece.Uzrasta od 5,9 i 12 god
1470 DIANA BOROVIĆ   09/03/2018
Potreban studio ili apartman,za 2 odraslih i 3 dece,13 g.8 g. I 4 g.
1694 Silvana Ahmet   07/06/2018
Potreban studio ili Apartman za 2 odraslih i 2 dece 7/ 4 godina. U polihrono.
2110 Olgica Jankovic   29/01/2019
Koja je cena cetvorokrevetnog apartmana u periodi od 29jula do 7 avgusta
2127 Jovana Raukovic   10/02/2019
Cena cetverokrevetnog apartmana u periodu od 4.8 do 11.8?
2152 Iva Rakic   07/03/2019
Potreban nam je studio za 2 odrasle osobe i dete od 5 god.
2206 Mira Zivanovic   23/04/2019
Cena cetverokrevetnog apartmana za period od 25.06. do 05.07....dvoje odraslih i dvoje dece 10 i 14 godina?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu