Polihrono - prednosti i nedostaci, opis plaže, cene ležaljki, utisci, smeštaj
26/10/2022 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 0

Čuveno trojstvo Pefkohori - Hanioti - Polihrono jedno je od najvećih uporišta srpskih turista na grčkoj obali. Ovde smo odavno ,,domaći’’, a celokupnu oblast do tančina istražili uzduž i popreko. Horde posetilaca se svakog leta verno vraćaju ovim mestima, ali istovremeno ih prati mnogo predrasuda i potcenjivačkih komentara.


Polihrono je najmanje i najmirnije od ova tri letovališta, sa najmanje sadržaja, a upravo to je ono što mnogima najviše prija. Možda ovde ne treba očekivati najegzotičnije i najautentičnije iskustvo koje Grčka može da pruži, ali svakako ima sasvim dovoljno mogućnosti za lepo i udobno letovanje.


Posebno je interesantno što, pregledajući stotine i stotine komentara o Polihronu u Facebook grupi Grčka Info, zaključujemo da su mišljenja ogromne većine turista koji su ovde već letovali, uz poneku opravdanu zamerku, sasvim pozitivna. 


Negativni komentari mahom dolaze od onih koji kritikuju celu ovu oblast. Ukusi su različiti, i to je u redu, ali nema potrebe da Vas loši komentari obeshrabre ukoliko poželite da je i Vi istražite. U nastavku pročitajte detaljnije o iskustvima i preporukama za letovanje u Polihronu!


Polihrono letovanje

Dugo označavan kao mirno, tiho mestašce idealno za porodičan odmor, Polihrono je poslednjih godina prilično ,,živnuo’’ zahvaljujući ogromnim gužvama tokom cele sezone, pa čak i van nje. No, i dalje je to letovalište samo sa osnovnim sadržajima, bez naročitih atrakcija i znamenitosti, ali u njegovoj blizini ima mnogo toga čime možete dopunite svoje letovanje.


Zbog toga, kao i činjenice da je nešto povoljniji od drugih, većih mesta u okruženju, posetioci smatraju da Polihrono može biti dobra baza za smeštaj onih koji žele da obilaze i istražuju poluostrvo.


Sa jednim većim marketom u centru, mnogo manjih radnji, mesarom, pekarama, Polihrono je sasvim dobro snabdeveno letovalište, a Carrefour se izdvaja kao najpovoljniji. Ipak, nekima je više odgovaralo da u nabavku idu u Lidl u Kalitei, Masutis ili AB Market u Haniotiju. zbog pristupačnijih cena. Polihrono ima i ambulantu i apoteku, kao i mnoštvo restorana, kafića, taverni, picerija i poslastičarnica.


Naši turisti su najviše uživali u girosu i drugim mesnim specijalitetima kod čuvenog ,,Doktora’’, uz posebne pohvale za šarmantnog vlasnika koji odlično govori naš jezik. Nakon toga, predlažu da pređete preko puta u pekaru sa najslasnijim baklavama. Ima i onih koji smatraju da je ,,Doktor’’ dobio oštru konkurenciju otvaranjem Champion girosa.

Posetioci rado preporučuju i restorane Bisera i Flegra, tavernu Taste of Greece, ali i sladoled od smokava u Lemoni poslastičarnici u centru. 


U Polihronu nema klubova ni noćnog života, ali ukoliko ih se uželite, odličan provod Vas čeka u Pefkohoriju i Kalitei. Za decu se može pronaći mnogo zabavnih sadržaja i parkića. Postoji i uređeno šetalište, ali posetiocima se ne dopada to što je uveče, uprkos zatvaranju za saobraćaj, promenada puna skutera i električnih trotineta.


Ovde je taksi skup, ali postoji odlično organizovan javni prevoz, kojim možete doći do okolnih mesta i plaža po izuzetno povoljnim cenama. Zato mnogi savetuju da je isplativije da ga koristite čak i ukoliko imate sopstveno vozilo. Primera radi, karta do susednog Haniotija iznosi 1,6 EUR, a do Pefkohorija 2 EUR. Time ćete izbeći i problem traženja parkinga, koji je u Polihronu posebno izražen.


Polihrono - izleti i obilasci

Većina turista koja letuje u ovom kraju savetuju da se obavezno izdvoji vreme za posetu jedinstvenom Afitosu. Posebno je lep za večernje šetnje, naročito romantične. Vredi obići i susedna, veća i sadržajnija mesta. Osetite autentični grčki ugođaj u taverni Fanis u Haniotiju, ili obradujte mališane posetom vodenom parku u okolini Pefkohorija. Banja Lutra, sa toplom vodom koja se sa stene preliva u more, takođe je osvojila turiste.



Iz Pefkohorija kreće brod na celodnevno krstarenje zalivom Toroneos, koji se posebno dopao našim ljudima. Obilaze se Toroni i Ostrvo kornjača, sa nekoliko usputnih stanica za skakanje sa broda i kupanje, a uz malo sreće, možete videti i delfine. Iz Haniotija takođe polaze brodići na ekskurzije po Sitoniji.


Polihrono plaža i cene ležaljki i suncobrana

Polihrono krasi lepo, mirno i toplo more, ali se sama plaža celom dužinom mesta poprilično razlikuje, zbog čega se može naići na mnogo različitih komentara. Svako ima svoju preporuku za najbolji deo plaže, i za one koje treba izbegavati. Plaža je mahom prekrivena krupnijim peskom, ali je u pojedinim delovima kamenje pri ulazu, na koje su se poneki komentatori žalili i savetovali opremanje posebnom obućom za kupanje.


Mnogi navode da im se ne dopada što je plaža uska, ali to pretežno važi za centralni deo. Ka krajevima se širi, a turisti svakako savetuju da je bolje kupati se što dalje od centra. Na krajevima je i postepeniji ulaz u vodu, što je pogodnije za decu, jer u središnjem delu brzo kreće dubina. Još jedna zamerka odnosi se na to što duž cele plaže nema tuševa niti kabina za presvlačenje.


Posetioci kažu i da je broj turista koji dolaze u Polihrono počeo da prevazilazi njegove kapacitete, a to se posebno oseća na plaži. Kako su barovi preuzeli veći deo obale, nema previše slobodnog mesta za postavljanje sopstvene opreme. Sa druge strane, slobodne ležaljke je veoma teško naći, a često se moraju čak i rezervisati dan unapred. Tek posle 17 časova se mesta oslobađaju. 


U mnogim barovima ležaljke se dobijaju uz poručeno piće, ali je takođe određeni broj njih uveo obavezne konzumacije u iznosu od 20 EUR. Tamo gde se ležaljke zasebno plaćaju, cene za set variraju od 10 do 25 EUR, a često se provlače zamerke na nešto više cene pića. Mnogi preporučuju bar Karpouzi kao posebno povoljan.


Kome ne smeta šetnja, može otići do Cocones bara i dela plaže koji je za mnoge posetioce najlepši u Polihronu. Prekrivena je čistim peskom bez kamenja. Obavezna je konzumacija od 20 EUR za set ležaljki, ali okolo ima dovoljno slobodnog prostora. Drugi favorit je Old House Cafe bar, gde su ležaljke besplatne uz piće. Preporuke idu i za deo plaže ispred vile Rodi - prelep, čist, i bez gužve.


Kao orijentir može služiti i rampa na početku šetališta, koja se svake večeri večeri spušta kako bi se zatvorio saobraćaj uz plažu. Predeo oko rampe je kamenit, pa mnogi predlažu da se izbegava za kupanje.

Niz šetalište se smenjuju popularni barovi, dok se levo od rampe nalazi noviji deo, u kome nema radnji ni sadržaja, osim tri plažna bara, međusobno različitog cenovnog ranga. Plaža se ne razlikuje mnogo od drugog dela, ali je gužva znatno manja, pa može biti dobar izbor za one koji vole mirniji ambijent. 


Plaže u okolini Polihrona

Tirkizno more i fini, beli pesak čine plažu u Kalitei jednom od najlepših i najomiljenijih na Kasandri. Iako sve češće kritikovana zbog visokih cena u barovima, lepotu plaže Ksenije, smeštene malo posle Pefkohorija, teško je pomutiti. Zahvaljujući svojoj prostranosti i dugačkom plićaku, posebno je draga porodicama sa decom. Na putu do nje, možete obići i Golden plažu.


Do Kriopigija treba malo više pešačenja, ali sačekaće Vas prostrana plaža kristalno čiste vode, sa mnogo slobodnog prostora i prirodnog hlada. Često je na listi predloga i Posidi, gde se izvrsnom uslugom izdvaja bar Cocus, ali treba se pripremiti na gužvu.


Najmlađi će uživati brčkajući se u dugačkom plićaku gradske plaže u Siviriju, koja je mnogima jedan od najvećih favorita na Kasandri. Na potezu zapadno od Polihrona, pa sve do hotela Kasandra Palas, članovi naše grupe predlažu nekoliko kilometara odlične plaže za beg od gužve, sa nekoliko plažnih barova i mnogo slobodnog prostora.


U Pefkohoriju posebno lepom ocenjuju deo plaže kod hotela Rigakis i Fiki bara, gde je obala najšira, ulaz u more postepen, a pesak i na kopnu i u vodi. Oko 5 kilometara dalje od Pefkohorija smeštena je plaža Glarokavos, sa kristalno čistim, tirkiznim morem i vodenim parkom, okružena borovom šumom. Posetiocima se ovde posebno dopao Faros Seaside Bar. Vredi obići i plažu Agora, smeštenu nekoliko kilometara pre Polihrona, a nižu se pohvale i za plažu hotela Al Mare, između Polihrona i Kriopigija. 


Polihrono povoljan smeštaj

Polihrono nije veliko letovalište, pa gde god se smestili, sve će Vam biti blizu, i imaćete vremena da čitavo mesto detaljno obiđete i upoznate. Turisti ipak savetuju da, ukoliko Vam smeta buka, svoju bazu potražite malo dalje od šetališta, gde je uvek živo i prepuno turista.


Na našem sajtu možete pogledati našu ponudu povoljnog smeštaja u Polihronu.
Smeštaj u ostalim letovalištima Kasandre pogledajte ovde.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.

 

Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu