Poligiros, glavni grad poluostrva Halkidiki
13/02/2019 Tekst ažuriran 17/08/2022 Iskustva 0

Poligiros je glavni grad poluostrva Halkidiki. Nalazi se na oko 70 km udaljenosti od Soluna, 29 km od Nea Moudania i 38 km od Nikitija. Grad je izgrađen u obliku amfiteatra na platou jugozapadne strane planine Holomontas i nalazi se na nadmorskoj visini od 550 m, zbog čega ima veoma prijatnu klimu. Grad ima oko 1.300 stanovnika.
 

Poligiros je nekada bio u potpunosti seosko mesto, gde su se stanovnici bavili poljoprivredom, najviše uzgojem maslina. Dečaci su nasleđivali polja sa maslinama, a devojčice zemljište na obali mora. Kada su na zemljištu pored mora počeli da se grade smeštajno-ugostiteljski objekti, turizam je postepeno krenuo sve više i više da se razvija.

 

S obzirom na to da je Poligiros glavni grad poluostrva, postoje sve neophodne javne službe, poput policije i vatrogasne brigade, a ovde se nalazi i glavna bolnica Halkidikija. Ima dosta sportskih sadržaja, kao i velikih i uređenih zelenih površina za rekreaciju. Grad je veoma lep i sadrži veliki broj restorana, kafića i barova.

 

Najbliže plaže Poligirosu se nalaze u mestima Kalives i Gerakini. Od grada su udaljene 15-ak km ka jugu, i nalaze se otprilike na polovini između prvog i drugog prsta Halkidikija. Kalives je turističko naselje koje je doživelo masovniji turistički razvoj tek u poslednjih godina, nakon izgradnje lukzuznih turističkih smeštajnih kapaciteta. Obala se prostire na više od 5 km, sve do plaže Gerakini. Plaže su peščane i prostrane, sa toplom i čistom vodom, i zbog dužeg plićaka su pogodne za decu. 
 

U Gerakiniju ima malo više mogućnosti za različite aktivnosti, ali svakako na obe plaže možete birati da li ćete biti u mirnijem ili sadržajnijem delu. Pošto su izuzetno duge i široke retko kada će biti gužve.


U Poligirosu i okolini postoji nekoliko različitih lokaliteta za obilazak. Arheološki muzej sadrži zbirku arheoloških predmeta sa celog Halkidikija. Nalazi se na trgu koji se naziva Trg heroja. Tu se mogu videti artefakti sa starog groblja u Olintosu, iz nekih arheoloških nalazišta u Jerisosu, kao i iz Toronija i Potidee. Statua muškarca u muzeju, koja potiče iz 6. veka predstavlja izuzetno umetničko delo pronađeno u luci drevne Stagire. Tu je i sarkofag sa kraja 6. veka, kao i dve pogrebne statue muškarca i žene pronađene u mestu Stratoni.


Još jedan interesantan muzej jeste Muzej folklora ili Muzej narodnog života. On je osnovan od strane Volonterske ženske organizacije za razvoj zajednice. Sve eksponate koji se ovde nalaze su donirali sami meštani, i tu se mogu videti tradicionali komadi nameštaja, predmeti za svakodnevnu upotrebu i alati korišćeni za poljoprivredne radove. Muzej svake godine organizuje veći broj događaja na temu istorije naroda.


Na 15-ak km udaljenosti od Poligirosa nalazi se Taksiarhis, tradicionalno planinsko selo na planini Holomontas. Smešteno je u prelepom planinskom okruženju, okruženo gustom šumom od borova i jelki, koje se ovde gaje i prodaju za vreme Božića. Ovde vlada autentična seoska atmosfera, sa tradicionalnim tavernama, etno kućama od kamena, i trgom na kom se jednom godišnje održava praznik pečuraka. 


Postoje brojne očuvane građevine koje predstavljaju primerke lokalne arhitekture, tako da ako vas zanima seoski turizam ovo mesto će vam biti veoma interesantno. Postoje i farme sa konjima, tako da možete ići na jahanje, kao i baviti se pešačenjem, planinarenjem ili planinskim biciklizmom.


Na oko 25 km od Poligirosa se nalazi još jedno zanimljivo selo sa kulturno-istorijskom vrednošću, koje se ubraja među najstarija sela na Halkidikiju – Arnea, selo sa najviše stogodišnjaka u Grčkoj.


Poligiros je poznat i po brojnim karnevalima, koji privlače posetioce iz čitave Grčke, a ne samo lokalno stanovništvo. U obližnjem mestu Panagia se svake godine 15. avgusta održava značajna verska proslava. Takođe, kulturna društva su aktivna na polju promovisanja narodne muzike i plesa, tako da se tokom leta često održavaju različiti dogadaji na te teme.

 

S obzirom da se nalazi u centralnom delu Halkidikija, Poligiros takođe predstavlja odličnu polaznu tačku za obilazak Kasandre, Sitonije ili Atosa, tako da su vam mogućnosti za izlete neograničene.

 

Postoje mnoge verzije vezane za to kako je Poligiros dobio ime. Jedno objašnjenje govori da je to od reči “poli geros”, što znači veoma jak, i trebalo bi da se to odnosi na klimu područja. Prema drugom objašnjenju ime dolazi od reči “Poliaros”, koja je pronađena na ugraviranom epigrafu, i pretpostavlja se da označava ime starog bogatog zemljoposednika. Još jedna verzija se odnosi na reči “poli ieros topos” koje se prevode kao “veoma sveto mesto”, zbog svetilišta koje je pronađeno na tom prostoru. I kao poslednja mogućnost, pominje se kombinacija reči “poli” i “gyros” (kružni oblik), zbog toga što je grad izgrađen u obliku kružnog amfiteatra.


Poligiros se prvi put spominje u doba Vizantije. Neki istoričari su tvrdili da je Poligiros drevni grad Apolonija, dok drugi veruju da je Apolonija samo bila izgrađena u blizini Poligirosa. 


Najvažniji istorijski događaj koji se ovde odigrao je početak revolucije na Halkidikiju 17. maja 1821. godine. Nakon ubistva grčkog farmera Kirkosa Papageorgakisa od strane turskih vojnika, stanovnici Poligirosa napali su i ubili turskog stražara, a zatim primorali tursku vojsku da napusti to područje.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu