7 najvećih atrakcija u Grčkoj
12/01/2021 Tekst ažuriran 02/04/2021 Iskustva 2

Retke su zemlje na svetu koje se mogu pohvaliti takvim lepotama, sadržajima, kulturnim i istorijskim nasleđem kao Grčka

Žudite za uživanjem na živopisnim ostrvima i beskrajnim peščanim plažama?
Želite nezaboravan provod do jutra u nekim od najpoznatijih evropskih destinacija, klubova i barova?
Jedva čekate da se prepustite istraživanju i otkrivanju kolevke zapadne civilizacije?

Grčka Vas u svakom slučaju neće izneveriti, zbog čega i jeste jedno od omiljenih odredišta za sve generacije širom sveta.

Upravo zbog toga je pokušaj odabira svega nekoliko najvećih grčkih atrakcija vrlo težak i nezahvalan zadatak. Ipak, potrudili smo se da izdvojimo po nešto što će odgovarati svačijem ukusu, a u komentarima na kraju ovog teksta voleli bismo da pročitamo koji su to Vaši omiljeni biseri Grčke!


Akropolj, Atina

Iako i mnogi drugi gradovi u Grčkoj imaju svoje akropolje, onaj koji nadgleda grčku prestonicu Atinu je ne samo najpoznatiji, nego i jedan od najvećih simbola ove očaravajuće zemlje. 

Kompleks koji predstavlja svetilište posvećeno boginji Atini, zaštitnici grada, smešten je na 150 metara visokom brdu ravnog vrha. Brdo je bilo naseljeno još u doba neolita, a i danas se mogu videti odbrambene zidine koje su drevni Mikenjani podigli u XIII veku pre nove ere. Ipak, prepoznatljivi izgled i svoje najpoznatije građevine Akropolj je dobio u Perikleovo doba, u V veku pre nove ere.

Partenon je hram posvećen Atini, koji se ističe kolonadom dorskih stubova i jedna je od najpoznatijih i najslikanijih evropskih građevina. Tokom svoje duge istorije, Partenon je imao različite namene, pa je tako jedno vreme bio trezor Delskog saveza, zatim hrišćanska crkva, pa čak i džamija.

Hram Erehteon čuven je po karakterističnim stubovima jonskog stila sa karijatidama. Legenda kaže da je podignut na mestu na kome su se Atina i Posejdon borili za čast da budu zaštitnici grada. Iz te borbe Atina je izašla kao pobednik, podarivši Grcima drvo masline. 
Hram Atine Nike, ili Atine Pobedince, predstavlja sveto mesto još iz mikenskog doba, a Propileji su veličanstvena kapija Akropolja.

Ukoliko se već nađete na ovom mestu koje odiše grčkom istorijom, mitovima i legendama, ne smete propustiti ni posetu Akropoljskom muzeju, koji se nalazi u podnožju kompleksa. U njemu se nalaze brojni predmeti i artefakti nađeni na samom Akropolju.


Plaža Navajo (Navagio), Zakintos

Čuvena plaža sa olupinom broda jedan je od najpoznatijih grčkih pejzaža i jedna od najlepših plaža Zakintosa. Premda kod nas najpoznatiji po letovalištu Laganas i burnom noćnom životu, Zakintos je, po mnogima, jedno od najlepših ostrva u celoj zemlji. 

Plaže Zakintosa svojim kontrastom belog kamena i tirkiznog mora predstavljaju pravi, autentični duh i lepotu Grčke, a najpoznatija od njih svakako je plaža Navajo ili Shipwreck, kako je još nazivaju. Ova mala, ali zadivljujuća uvala ograđena je visokim belim stenama, a more je toliko bistro da se čini kao da brodovi lebde u vazduhu. 

Dozu misterije plaži Navagio na Zakintosu daje olupina broda koja se nalazi u njenom centralnom delu i oko koje su se raspredale brojne priče i legende. Jedna od najpoznatijih jeste da je brod, koji ovde leži već četiri decenije, krijumčario cigarete i alkohol, pa se nasukao u uvali bežeći od vlasti.

Međutim, kapetan broda je ispričao svoju priču o toj sudbonosnoj noći, otkrivši da je brod ostao zarobljen na plaži usled lošeg vremena i mehaničkog kvara. 

Iako su ljupka mediteranska seoca, uzbudljiva Ulica barova u Laganasu, Plave pećine i plivanje sa Kareta Kareta kornjačicama nezaboravna iskustva koje ovo ostrvo nudi, posetiti Zakintos, a ne otići na Navajo plažu bilo bi kao posetiti Srbiju, a ne nazdraviti rakijom uz pršutu i ćevape. 


Manastiri Meteora

Manastirski kompleks Meteora (Meteori), koji se nalazi u zapadnoj Tesaliji, svoju slavu i poziciju na brojnim listama najvećih atrakcija u Grčkoj zaslužuju prvenstveno zahvaljujući mestu na kome su smešteni. Manastiri se nalaze na spektakularnim, visokim stenama-stubovima, što im daje magični, bajkoviti, neverovatni izgled. 

Stene su svoj današnji oblik dobile najverovatnije zbog uticaja zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa, a prve askete su ih naselile još tokom IX veka. Od nekadašnjih 26 manastira, danas ih ima ukupno šest – dva ženska i četiri muška. 

Nekada je pristup ovim manastirima bio namerno otežan i opasan, ali otkada je put do njih uređen mostovima i stepenicama uklesanim u stene, Meteori su postali jedno od omiljenih turističkih mesta u Grčkoj. Kompleks se nalazi i na UNESCO listi Svetske kulturne baštine. 


Santorini

Grčka ostrva su svet i atrakcija za sebe, ali njihov kralj zasigurno je zanosni Santorini. To je najjužnije ostrvo koje pripada grupaciji Kiklada, a njegove obale zapljuskuju talasi Egejskog mora.
Zahvaljujući specifičnom položaju i arhitekturi, Santorini predstavlja jedan od najpoznatijih grčkih prizora. Nezaobilzna je destinacija za venčanja i medeni mesec, ali i omiljeno stecište slavnih i bogatih.

Santorini je poznat po kombinaciji belih kućica i plavih krovova, tipično grčkih boja, koje naspram tamnih vulkanskih stena čine bajkovitu osnovu za neke od najlepših fotografija koje ćete ikada napraviti. 

Ovde možete uživati u izvrsnoj mediteranskoj kuhinji, nezaboravnom noćnom provodu, kvalitetnom domaćem vinu, jahanju magaraca (koje lično ne podržavamo), otkrivanju raznovrsnih legendi i mitova. Pa ipak, posmatranje zalaska sunca sa plaža Santorinija jedno je od najlepših iskustava i uspomena koje možete poneti sa ovog ostrva. Zato Santorini i jeste jedno od najromantičnijih svetskih odredišta. 


Planina Olimp

Iako jedna od prvih asocijacija na Grčku većini turista jesu suncem okupane plaže i beskrajno morsko plavetnilo, ne smemo zaboraviti ni planinu Olimp.

Sa svojim vrhom Mitikasom koji se nalazi 2.918 metara iznad mora, Olimp je najviša planina u Grčkoj. Ima verovatno najbogatiju floru u Evropi, i nekoliko biljnih vrsta koje je nemoguće pronaći na bilo kom drugom mestu zbog čega se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Ipak, ništa od ovoga nije zaslužno za status Olimpa kao jedne od najvećih atrakcija u Grčkoj. Svoju slavu, moć i bezvremenost Olimp je stekao kao mesto na kome je u svojim kristalnim palatama živelo dvanaest bogova grčkog panteona. 

Veličanstvenom Olimpu klanjao se i Aleksandar Veliki Makedonski, polažući žrtve pre svakog ratnog pohoda na mestu gde su danas arheološki park i muzej. 

Mnogo je načina da ugrabite dašak te božanske legende samo za sebe. Iz ,,grada bogova’’, Litohora, organizuju se različiti izleti. Možete planinariti, šetati, istraživati očaravajući biljni svet, kampovati po olimpskim obroncima, kao i posetiti tradicionalna grčka sela gde možete uživati u najfinijim vinima i grčkim delikatesima. 


Mikonos

Ostrvo Mikonos sa razlogom je jedna od najpoznatijih grčkih destinacija širom sveta. To je mesto gde se savremeni, glamurozni kosmpolitizam prepliće sa brojnim antičkim legendama. Prema starogrčkom mitu, baš ovde se odigrala epska bitka između Zevsa i Titana. Dakle, drevna i moderna Grčka u svom najboljem izdanju. 

Danas, Mikonos predstavlja svojevrsni grčki odgovor na čuvenu špansku Ibicu. Ostrvo i njegov istoimeni glavni gradić vrve od ekskluzivnih klubova i barova, kao i gurmanskih restorana u kojima čak i najpoznatije svetske zvezde vole da uživaju u morskim plodovima i najfinijim ribljim specijalitetima.

Kada se umorite od burnog noćnog provoda, nema ničeg boljeg za opuštanje od prelepih peščanih plaža i brčkanja u beskrajnom Egeju. 
U gradu Hori nalazi se još jedna atraktivna turistička tačka – impresivna i nesvakidašnja pravoslavna crkva Paraportiani, potpuno bela i arhitektonski izuzetno neobična. 


Plaža Elafonisi, Krit

Plaže koje oduzimaju dah jedan su od najvećih ponosa Elade. Probrati najlepše plaže Grčke skoro je pa nemoguće, ali jedna koja se naročito ističe svojom jedinstvenošću jeste kritska plaža Elafonisi.
Na poznatom turističkom sajtu TripAdvisor trenutno se nalazi na prvom mestu po izboru posetilaca, a redovno je i u samom vrhu kada su u pitanju omiljene evropske plaže. 

Najpoznatija je po delovima prekrivenim ružičastim peskom, a zahvaljujući mnogobrojnim peščanim sprudovima i različitim nivoima dubine mora, nastaje zadivljujuća igra boja.

Plaža je udaljena oko sat i po vožnje od grada Hanije, i treba malo vremena da bi se do nje došlo, ali lepota, spokoj i mir koje Elafonisi pruža, uprkos čestim gužvama, svakako su vredne puta. Idealna je za porodice sa malom decom zbog plitke i tople vode – potrebno je prilično pešačiti da bi se zaplivalo u ovom malom raju.

Još zanimljivih informacija o ostrvu Krit pročitajte u sledećim tekstovima:

Zanimljive činjenice o ostrvu Krit
Krit - na žalost nikad više
Grkinja na Kritu iznajmljuje turistima krevet u dvorištu!
14 plaža na Kritu koje bi obavezno trebali da posetite
Ostrvo Spinalonga kod Krita - Kolonija gubavaca


Za koji god kutak Grčke da se odlučite, sigurno je da ćete uživati u svom boravku i pronaći brojne izuzetne lokalitete i grčke turističke atrakcije. Da li ste već posetili mesta sa naše liste?


Autor: Ivana Smiljanić

Napiši komentar
3411 dragan Marinković   17/01/2021
mikonos, santorini, atina, olimp... dozivljaji za sebe, mada ni tri prstena nisu nista manje uzbudljiva
3413 Brankica Vučković   18/01/2021
Prelepo je sve, nikad nisam bila u Grčkoj, učili smo u školi, završila sam gimnaziju


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu