Šta nas novo čeka ovog leta u Grčkoj
21/04/2018 Tekst ažuriran 23/01/2019 Iskustva 10

Očekuje se da će u Grčkoj u 2018. godini letovati preko 30 miliona turista iz raznih zemalja sveta i da će prošlogodišnji rekord poseta biti oboren.

Većina letovališta otvara svoja vrata turistima već od 1. maja pa stoga nije na odmet da se na vreme i u kratkim crtama podsetimo koje nas promene očekuju ove sezone i usput vam damo i nekoliko korisnih saveta.

Boravišna taksa

• 1. januara 2018. Grčka je uvela boravišnu taksu na smeštaj. Boravišna taksa će se u većini hotela i smeštajnih kompleksa gostima naplaćivati posebno i neće ulaziti u cenu letovanja. U određenim smeštajima vlasnici su ovaj novi trošak preuzeli na sebe pa je kod njih boravišna taksa već uključena u cenu i neće se naplaćivati dodatno.

Boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu i po sobi, u zavisnosti od vrste smeštaja i iznosi:

4 € po sobi dnevno za hotele sa 5 zvezdica
3 € po sobi dnevno za hotele sa 4 zvezdice
1,5 €  po sobi dnevno za hotele sa 3 zvezdice
0,5 €  po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvezdice
0.5 € dnevno za privatne sobe, studija i apartmane.

Sve što treba da znate o boravišnoj taksi na smeštaj u Grčkoj možete pročitati OVDE.

Radovi na putu kroz Srbiju i Makedoniju

• Znamo da vozače najviše interesuje šta se konkretno dešava sa novim deonicama puta kroz Srbiju i Makedoniju. Novi rok za završetak radova na Korodoru 10 u Grdeličkoj klisuri je pomeren na jesen dok je autoput kroz Makedoniju na relaciji Demir Kapija-Smokvica otvoren 23. aprila.

Kada je u pitanju putovanje kolima preko Bugarske, novost od 1. januara 2018. je naplatna rampa kod Dimitrovgrada na kojoj se putarina za vozila naplaćuje 190,00.

Cene putarina kroz Srbiju i Makedoniju ostale su na nivou prošlogodišnjih. Koliko iznose i gde ćete ih plaćati pogledajte OVDE.

Nova naplatna rampa na prelazu Evzoni

• U decembru prošle godine počela je sa radom nova naplatna rampa na prelazu Evzoni. Putarina za putnička vozila iznosi 1.80€ u jednom pravcu što znači da će nas odlazak i povratak preko Evzonija u oba pravca koštati 3.60€. Nova rampa se nalazi oko 500m od prelaza Evzoni.

Nova ekološka taksa na Kasandri i Sitoniji - istina ili mit?

• 1. aprila objavili smo vest da od maja na Kasandri i Sitoniji počinje naplata nove ekološke takse koja će važiti i za vozila i za putnike. U pitanju je naravno bila prvoaprilska šala: naplatna rampa kod mesta Nea Moudania nije postavljena niti postoji takav plan u budućnosti.

Povećanje cena namirnica u Grčkoj?

• Cene namirnica i hrane u grčkim supermarketima u 2018. su uglavnom za većinu proizvoda ostale na nivou prošlogodišnjih, velikih razlika nema tako da naši turisti mogu da odahnu.

Cene možete proveriti na sledećim linkovima: Cene u Grčkoj (ovde možete takođe videti i cene hrane i namirnica na Lefkadi, na Sitoniji i u Stavrosu) i Cene na Tasosu.

Karidi plaža na Sitoniji izdata zakupcima

• Možda najgora vest za većinu turista - ljubitelja neorganizovanih divljih plaža na Sitoniji je izdavanje plaže Karidi pod zakup. Od ovog leta pretpostavlja se da će deo ove plaže biti pod barom sa ležaljkama i suncobranima.

Dobre vesti iz Pefkohorija

• Sa druge strane, ljubitelje Pefkohorija će svakako obradovati vest da su se stanovnici ovog malog letovališta na Kasandri organizovali i u saradnji sa opštinom počeli da rešavaju prošlogodišnje probleme sa vodosnabdevanjem do kojih je dolazilo zbog prekomerne potrošnje vode usled velikih vrućina i istovremenog pada nivoa vode u rezervoarima. 
Nakon 20 godina opština Kasandra radi na poboljšanju vodovodne mreže pa se očekuje da ovog leta problema sa vodom u Pefkohoriju više neće biti.

Vodite računa gde parkirate automobil!

• Jedan od većih problema sa kojima se turisti neretko susreću, posebno u jeku sezone, jeste problem sa nalaženjem slobodnih parking mesta u nekim od letovališta u Grčkoj, naplaćivanje kazni za nepropisno parkiranje kao i skidanje tablica sa vozila. Zato vodite računa gde parkirate automobil. 

Ukoliko se nalazite u letovalištu u kom postoji manjak slobodnih parking mesta, zamolite vaše domaćine u smeštaju da vas upute gde možete sigurno i slobodno parkirati automobil. Ceo tekst pročitajte OVDE.

Talasi nekada nisu bezazleni - budite oprezni!

• Ovog leta osećamo obavezu da u važna upozorenja uključimo i ovo koje se odnosi na bezbednost plivanja u velikim talasima posebno na plažama kao što su Paradise beach na Tasosu, Sarti na Sitoniji, Porto Katsiki na Lefkadi i Mirtos na Kefaloniji koja je poznata po svojim jakim strujama.

Prethodnih godina usled velikih talasa i jakih morskih struja dogodilo se nekoliko utapanja (davljenja), kako naših tako i stranih turista. Iz ovog razloga budite posebno pažljivi, poštujte preporuke spasilaca da se ne ulazi u more kada su talasi veliki i povedite računa naročito ukoliko imate decu. Celo upozorenje možete pročitati OVDE.

Ne ostavljajte nikada ništa vredno u automobilu

• Lična dokumenta, novac i kreditne kartice kao i dragocenosti nikada ne ostavljajte u kolima! Krađa ili gubitak novca, a naročito pasoša dok se nalazite na letovanju u Grčkoj je neprijatnost koja može prilično da vam zakomplikuje odmor uzimajući u obzir da je pasoš dokument bez kog se ne možete vratiti kući.

Obavezno pročitajte tekst Šta uraditi kada izgubite ili vam ukradu pasoš u Grčkoj i sačuvajte brojeve naših konzulata u Solunu i Atini.

Sprečite da vas lopovi pokradu

• Lopovima je "posao" da kradu, a vaš je da im to ne olakšate. Ovo bi trebalo da postane pravilo kog svi treba da se pridržavaju, nezavisno od mesta u kom letuju: ukoliko boravite u smeštaju koji nije ograđen i nema svog noćnog čuvara (kao što mnogi i u praksi nemaju), a apartman vam se nalazi u prizemlju ili lako dostupnom visokom prizemlju ili prvom spratu, nemojte ostavljati tokom noći otvorene prozore ili vrata od terase. 

Pročitajte ceo tekst Mere predostrožnosti od krađe u grčkim letovalištima.

Napiši komentar
1564 Marko   22/04/2018
A o radovima u Bugarskoj ništa, samo Makedonija? Postoji veliki broj ljudi koji putuju preko Bugarske, nije Beograd cela Srbija.
1565 GrckaInfo.com   22/04/2018
Marko, što se tiče puta kroz Bugarsku ne postoje nikakvi radovi na novim putevima u odnosu na kraj prošlog leta pa iz tog razloga nismo ni pominjali Bugarsku. Jedina novost za one koji idu preko Bugarske je nova naplatna kod Dimitrovgrada i putarina se plaća 190,00. Sada ćemo to izmeniti u tekstu, hvala što ste nam skrenuli pažnju.
1566 Gajić Mirjana   22/04/2018
Dali je izašao ovogodišnji raspored voznje za trajekt Nidri Fiskardo i dali se renovirala luka Vasiliki? dali voze trajekti za Kefaloniju..? Pošto prošle godine beše u prekidu.. Idemo od 3 juna pa me zanima trajekt preko Lefkade hvala
1567 GrckaInfo.com   22/04/2018
Mirjana, u ovom trenutku luka Vasiliki još uvek nije puštena u rad, a polasci sa Lefkade za Kefaloniju obavljaju se iz Nidrija. U našem mini vodiču za Kefaloniju možete pronaći između ostalog i informacije o polascima i rezervaciji trajekta https://www.grckainfo.com/blog/category?cat=Kefalonija-informacije-2018
1569 Марко Дробац   23/04/2018
Треба напоменути да на наплатној рампи код Евзонија не примају картице већ само готовину. Барем је тако за сада.
1570 Marko   23/04/2018
Drugari... kakva je temperatura vode na Kasandri u drugoj polovini juna...prvenstveno za decu... zna li neko ? Hvala
1571 Lela   23/04/2018
Prošle godine od 21. juna do 1. jula voda topla i čista-prozirna, za decu ne može biti bolje. Mi ove godine idemo smenu ranije i nadamo se da ce temperatura vode biti približno topla kao 2017.
1596 Nataša   09/05/2018
Poštovana Lela, prošle godine od 7-20. juna smo bili na Sitoniji i voda je još tada bila hladna. Od 15 je bila mnogo toplija. Treća smena je uživala.
1748 aleksandar petrovic   24/06/2018
da li u jerisosu i okolini postoji renta jet ski ,koja je cena ako ima
1766 Dejan Stoiljkovic   29/06/2018
Da li mi možete dati detaljnu informaciju o ceni putarina od Soluna do Kalamate na Peloponezu preko Atine i preko Janjine i Patrasa. Ne mogu nigde da nadjem sa cenama. Hvala.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu