Vodeći se pitanjima na koja mnogi turisti ne znaju odgovor, a posebno oni koji u Grčkoj letuju prvi put, izdvojili smo ona pitanja koja nam najčešće stižu.

Hrana, namirnice i kupovina u Grčkoj

Da li u letovalištu postoji LIDL?
U Grčkoj postoji preko 220 LIDL marketa. Da li postoji u vašem letovalištu ili negde u blizini pogledajte ovde.


Da li u letovalištu postoji JUMBO?
Lokacije JUMBO robnih kuća u grčkim letovalištima možete pogledati ovde.


Koje su cene hrane i namirnica u Grčkoj?
Proverite na sledećim linkovima: Cene u Grčkoj (ovde možete takođe videti i cene hrane i namirnica na Lefkadi, na Sitoniji i u Stavrosu) i Cene na Tasosu.


Kada su popusti i sniženja u tržnim centrima u Grčkoj?
Generalno, datumi početka sniženja su u Grčkoj svake godine u isto vreme, razlika može biti u u 1-2 dana. Godišnje postoji četiri sniženja: dva zimi i dva leti, a tada su prodavnice obično otvorene i nedeljom.

Zimski popusti počinju drugog ponedeljka u januaru (može doći do odstupanja od 1-2 dana) i uvek završavaju krajem februara, odnosno 28. ili 29. februara. Takođe postoje i sniženja u prvih 10 dana novembra (od 1.-10. novembra). Letnja sniženja traju prvih deset dana u maju (od 1.-10. maja), a redovna sniženja počinju drugog ponedeljka u julu i traju do kraja avgusta.


Šta od hrane smem da ponesem za Grčku?
U Grčku možete poneti do 5 kilograma svežeg voća i povrća (osim krompira), do 2 kg mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do 2 kg hrane za kućne ljubimce. Takođe niko vam neće zameriti ako ponesete pirinač, kečap, gotova jela, makarone, keks, čokoladu, vodu, sokove, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 EUR po putniku. Ono što je zabranjeno od hrane i namirnica uneti u Grčku pogledajte ovde.


Da li u letovalištu ima pelena, hrane i kašica za bebe?
U svakom turistički razvijenom letovalištu naravno da postoji mogućnost kupovine pelena, hrane i kašica za bebe. Turisti sa bebama često letuju u njima, a i meštani takođe imaju bebe. Hranu za bebe ili kašice kao i pelene raznih proizvođača, možete naći u skoro svakom većem ili manjem marketu.


Kupanje i sunčanje

Kakvo će biti vreme?
Pogledajte ovde šta smo pisali o vremenskoj prognozi za Grčku.
 

Koja je temperatura mora?
Temperature mora u grčkim letovalištima možete pogledati ovde.
 

Da li ima meduza?
Meduze se u Grčkoj u određenim letovalištima pojavljuju periodično. Kretanje meduza dosta zavisi od morskih struja, a kao rezultat toga na žalost ne može se sa sigurnošću predvideti na kojim plažama i kada će ih biti.
 

Da li ima komaraca?
Komaraca u grčkim letovalištima uvek ima: negde više, negde manje. Negde ćete ih primetiti, a negde ne. U letovalištima u kojim ih ima u većem broju, vlasnici smeštaja uglavnom imaju ugrađene komarnike na prozorima i dostupne aparate protiv komaraca. Preporuka je da ipak sa sobom imate spakovan aparat, tablete ili tečnost za aparat, i beli Autan sprej koji se u više slučajeva pokazao kao najefikasniji. Kombinacija ove tri stvarčice veoma uspešno rešava problem sa komarcima.


Koje plaže u Grčkoj su prilagođene invalidima?
Spisak plaža prilagođenih invalidima možete pogledati ovde.


Putovanje automobilom i autobusom

Kojim putem ići kolima do Grčke?
Pogledajte sledeće linkove, na njima smo detaljno objasnili rutu putovanja:

Put kolima za Grčku preko Makedonije
Put kolima za Grčku preko Bugarske
Put kolima do Grčke preko Albanije
 

Šta je potrebno od dokumenata za automobil?
Ako se odlučite da u Grčku putujete svojim automobilom preko Makedonije ili Bugarske, spisak dokumenata koja morate da posedujete možete pogledati ovde.
 

Koji je dobar auto servis u letovalištu?
Ukoliko vam se pokvari automobil u letovalištu i potreban vam je servis, naš savet je da se za preporuku prvo obratite vlasniku apartmana kod kog ste smešteni ili vodiču agencije preko koje letujete. Oni vas najbolje mogu uputiti gde možete uraditi popravku svog automobila.
 

Koliko se putuje do letovališta?
Za ovo je najbolje da koristite Google mape. Ukucajte u mapu vašu polaznu tačku, a u polje Direction (Putanja) unesite naziv letovališta u Grčkoj. Prikazaće vam se kilometraža i prosečno vreme putovanja. 
 

Koliko iznose putarine do Grčke?
Cene putarina u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj možete pogledati ovde.
 

Koji protivpožarni aparat mi je potreban u kolima?
Za Makedoniju, Bugarsku i Grčku je dovoljno da imate S 2 aparat od 2 kg.
 

Da li moram da imam sedište za dete u kolima?
Obavezno je posedovati sedište za dete do 4 godine starosti ili buster (podmetač za sedište) za dete do 1.35 m visine (ovu visinu deca dostižu najčešće do svoje 12. godine). Ovo je veoma važno zbog bezbednosti, jer kada sedi na busteru pojas za vezivanje detetu prelazi preko grudi, a ne preko vrata. Deca preko 1.35m visine ne moraju imati sedište ili buster, jer deci te visine pojas svakako prelazi preko grudi. Šta o ovome kaže grčki zakon pročitajte ovde.


Doktori i bolnice u Grčkoj

Gde se nalazi najbliži doktor, dom zdravlja ili bolnica?
Nakon prošlogodišnjih nemilih događaja na Sitoniji koji su zadesili članove srpske porodice kada je u njihovom kampu eksplodirala plinska boca, podrazumeva se da ste pre polaska na letovanje uplatili putno osiguranje. U tom slučaju od osiguravajuće kuće ste sigurno dobili spisak doktora i bolnica sa kojima oni imaju zaključen ugovor, a koje su najbliže vašem mestu letovanja.

U slučaju da niste uplatili putno osiguranje, državne bolnice u Grčkoj vam neće naplatiti pregled, ali isključivo ako procene da ste hitan slučaj. Savetujemo da se pre polaska na odmor raspitate za najbliže bolnice tako što ćete koristiti Google pretragu ili se obratite nama mail-om ili porukom na FB stranici, i daćemo vam sve potrebne informacije.


Granični prelazi

Da li su gužve na graničnim prelazima i gde se najmanje čeka?
Turisti nas često pitaju kakvo će biti stanje na granicama, međutim određeno pravilo ne postoji i to je nešto što se nikada ne može sa sigurnošću znati unapred. Istog datuma neko će proći prelaz za 15 minuta, a neko drugi ko je došao samo sat vremena kasnije, čekaće možda 2 sata. Kojim danima i datumima su granični prelazi ka Grčkoj najopterećeniji pročitajte ovde.
 

Da li postoje web kamere na graničnim prelazima?
Trenutno postoji jedna web kamera koja se nalazi na graničnom prelazu Bogorodica kod Evzonija, međutim link ka toj kameri ne radi non-stop. Možete proveriti ovde.


Dokumenta za putovanje

Nedavno sam se udala i lična karta mi glasi na novo prezime. Da li moram da menjam prezime i u pasošu ukoliko želim da putujem u Grčku?
Prema zakonu prezime u pasošu bi trebalo biti promenjeno u ovom slučaju, ali u praksi niko od turista zbog ove situacije nije vraćen sa graničnog prelaza. Ipak savetujemo da se pre odluke obratite policijskoj stanici u vašem mestu, jer će vam oni dati tačne odgovore.
 

Da li je potrebna međunarodna dozvola?
Od septembra 2016. godine za Grčku više nije obavezna međunarodna vozačka dozvola. Takođe nije obavezna ni u Makedoniji ni u Bugarskoj. Za put preko Makedonije obavezno je posedovanje Zelenog kartona. Spisak dokumenata potrebnih za putovanje u Grčku pogledajte ovde.
 

Ukrali su mi ili sam izgubio pasoš u Grčkoj - šta raditi?
Prvo što treba da uradite je da bez odlaganja odete u najbližu policijsku stanicu i prijavite gubitak ili krađu pasoša, vozačke i saobraćajne dozvole. Policijskom službeniku ćete dati svoje podatke, a on će vam izdati potvrdu o izgubljenom pasošu i ostalim dokumentima. Dalju proceduru pročitajte ovde.
 

Da li mi je potrebna saglasnost roditelja za maloletno dete?
Kada je ova tema u pitanju, svaka od državnih i pograničnih službi ima različito viđenje situacije. Pogledajte šta smo o ovome pisali ovde..
 

Da li će nam praviti problem na granici ukoliko nam pasoš ističe za mesec dana?
Kada putujete na letovanje u Grčku (kao i u ostale zemlje Evropske Unije) prema Sporazumu o bezviznom režimu, vaš i pasoš vašeg deteta moraju važiti minimum tri meseca od dana povratka u Srbiju. Iako  nismo obavešteni da je neko zbog ovog problema vraćen sa granice, a uzimajući u obzir činjenicu da ne možete unapred znati da li ćete naići na tolerantnog pograničnog službenika ili ne, naš savet je da ipak putne isprave produžite na vreme. Izbeći ćete moguću neprijatnost na granici, a put do mora će vam biti mnogo spokojniji.


Letovališta i smeštaj u Grčkoj

Gde letovati u Grčkoj sa malom decom?
Želeći da pomognemo turistima koji na letovanje u Grčku kreću sa svojim mališanima, pitali smo posetioce našeg sajta i Facebook stranice za mišljenje. Ovde možete pogledati njihove preporuke.
 

Koji smeštaj mi možete preporučiti?
Svi apartmani, hoteli, vile i kampovi koji se nalaze u ponudi našeg sajta imaju našu preporuku i preporuku naših turista. Kada unosimo vile u ponudu ne vodimo se kvantitetom već kvalitetom smeštaja. Smeštaj koji ima više nezadovoljnih od zadovoljnih gostiju uklanjamo iz ponude.


Kućni ljubimci u Grčkoj

Koji smeštaj u Grčkoj prihvata kućne ljubimce?
Pronađite na našem sajtu regiju, ostrvo ili mesto u kome želite da letujete, a u filterima sa leve strane obeležite polje "Dozvoljeni kućni ljubimci". Sačekajte sekundu da se stranica osveži i videćete listu svih pet friendly smeštaja. 
Savetujemo da i ostalim objektima koji nisu na spisku, a interesuju vas, pošaljete upit za pse, jer uvek postoji mogućnost da ih prime. Ukoliko je vaš pas manje rase i socijalizovan, obavezno i to naglasite u upitu.
 

Da li kućni ljubimci mogu da se kupaju na plaži?
Na grčkim plažama prema zakonu dozvoljeno je kupanje pasa u moru. Na plažama koje su nosioci Plave zastave dozvoljan je boravak pasa na plaži, ali nije dozvoljeno da se kupaju u moru.
 

Šta od papira treba da imam za psa?
Potrebne papire za psa možete pogledati ovde.


Prevoz u Grčkoj

Koliko košta taksi od Soluna do Halkidikija?
Cena taksi prevoza od Soluna do bližih letovališta Halkidikija iznosi oko 60 evra, dok do nekih udaljenijih letovališta na Sitoniji (kao što je Sarti na primer) može iznositi i 120 evra. Najbolje je da cenu precizirate sa vozačem pre polaska.
 

Koliko košta autobusom doći od Soluna do Halkidikija?
Vreme polazaka autobusa na relaciji Solun-Halkidiki-Solun kao i cene autobuskih karti možete pogledati ovde.

Napiši komentar
2299 Dragan Kalember   19/06/2019
Sazeto,jasno i od velike koristi ceo tekst. Sve ste tacno informisali,srpske turiste. Zelim da dodam sveze informacije,iz Platamona i delimicno Nei Porija. More toplo,cisto bez meduza. Vreme je idealno,kap kise nismo videli , proteklih deset dana. Cene,cene zanimaju buduce putnike. Za ne verovati je,jeftinije nego u Bgd,jeftinije nego prosle godine. Voce i povrce po povoljnim cenama. Za neke natpise koji su se pojavili,o otrovnim ribama,zmijama i sk. Nije tacno,nista od toga se po ovim mestima ne prica. Treba doci,zauzeti plazu i uzivati. Godinama letujem u Grckoj,ovako lepo i toplo more nisam imao. Slobodno u Grcku, i srecan odmor. Pozdrav iz Platamona ,svim prijateljima i urednicima sajta !
2786 Slađa   13/10/2019
Koja plaža na Sitoniji je bez buke? Gde je u toj oblasti voda najčistija i postoji li ublizini neka manja nudistička plaža?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu